Enaindvajset gramov je pokazala tehtnica, s katero je na prelomu prejšnjega stoletja zdravnik MacDougall poskušal na podlagi razlike v telesni masi izmeriti maso človeške duše pri enem izmed svojih umirajočih pacientov. V povezavo med umom in telesom so se skozi zgodovino poglabljali že številni misleci. Kaj pa imajo o tem povedati znanstveniki in strokovnjaki v 21. stoletju?

Študentje Študentske sekcije Slovenskega društva za kognitivno znanost in študentje SiNAPSE, Slovenskega društva za nevroznanost, vas vabijo, da se jim pridružite na okrogli mizi “Telo, ki ga (n)imam”, kjer se bodo z nevrologom prof. dr. Zvezdanom Pirtoškom, filozofinjo prof. dr. Olgo Markič in multimedijsko umetnico dr. Mašo Jazbec dotaknili naslednjih tem:

Kako uspejo možgani ustvariti telesno shemo in občutek lastništva telesa, kaj nas lahko o teh mehanizmih naučijo nevropsihiatrične motnje in kako je sebstvo definirano z našim telesom?

Kako se problema povezanosti uma in telesa lotijo filozofi in kaj pravijo zagovorniki utelešene kognicije, ki nasprotujejo ideji, da je telo stranskega pomena za razumevanje narave uma?

Občutek lastništva telesa dandanes raziskujemo tudi s pomočjo sodobnih tehnologij, kot je virtualna resničnost, in eksperimentov, v katerih lahko zamenjamo perspektivo s humanoidnim robotom, ki sedi nasproti nas in natančno oponaša naše gibe. Kaj se takrat dogaja z doživljanjem lastnega telesa?

Gostom boste lahko postavili tudi svoja vprašanja.

Dogodek bo predvajan v živo preko Sinapsinega Youtube kanala v sredo, 9. 12. 2020, ob 18h, na sledeči povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=JCj9xRBBqNE

Prisrčno vabljeni!

Povezava do Facebook dogodka