Živimo v času pospešene digitalizacije. S svojo digitalno identiteto ustvarjamo in ohranjamo stike. Robot nam posesa in pokosi, ne da bi to opazili. V virtualni realnosti se soočamo s svojimi fobijami, pametne ure nas elegantno spodbujajo k zdravim navadam. Napredki v znanosti, zdravstvu in inženirstvu nam omogočajo, da smo vedno bolj zmogljivi, da odpravljamo svoje “pomanjkljivosti”. S senzorično substitucijo doživljamo nove načine zaznavanja sveta, protetični udi nam nadomeščajo biološke in navdušeni smo nad potenciali genskega inženiringa.

Kako se naš odnos do tehnologije v sedanjem času (in v trenutnih razmerah) spreminja skupaj s tehnološkimi napredki? Ali se prilagajamo tem napredkom, ali dovolj učinkovito združujemo realno z digitalnim, ali smo dovolj kritični do vseh plati naše rabe tehnologij?

Bomo nekega dne s pomočjo tehnologije presegli naše telesne in mentalne omejitve v namen stvarjenja “boljše” različice človeka? Bo to zgolj dopolnjena oblika človeka ali pa se moramo pripraviti na novo obliko bitja? Fantastične tehnologije, ki so že sedaj nepogrešljiv del našega življenja, bodo v prihodnosti zagotovo še toliko bolj. Kakšna bo prihodnost, kaj bomo takrat s tehnologijo, ali morda, kaj bo ona z nami?

Ekipa Maker Faire Ljubljana, študentje SiNAPSE (Slovenskega društva za nevroznanost) in študentje Študentske sekcije Slovenskega društva za kognitivno znanost vas vabijo, da se jim pridružite na okrogli mizi “S transhumanizmom stran s humanizmom?”, kjer se bodo o omenjenih in sorodnih temah pod moderatorstvom tehnološkega novinarja in zanesenjaka Marjana Kodelje pogovarjali multimedijska umetnica mag. Valerie Wolf Gang, filozof dr. Marko Uršič in raziskovalec na področju umetne inteligence dr. Marko Grobelnik.

Gostom boste lahko postavili tudi svoja vprašanja.

Dogodek bo predvajan v živo v četrtek, 11. 2. 2021, ob 18h, na naslednjih povezavah:

Lepo vabljeni!